About (NL)

‘Beets speelt spatzuiver, retestrak, degelijk en is in elke situatie een betrouwbare kracht’, aldus een collega-bassist in het vakblad “De Bassist”.

Reeds in zijn tienerjaren werd het spelen van muziek een onontkoombare noodzaak. In die periode begon zijn muzikale levensloop op basgitaar met locale pop- en rockbands in de Achterhoek, waar hij opgroeide.

Marius kwam van huis uit veel in aanraking met jazz. Zijn vader had een collectie jazzplaten en zijn jongste broer Peter ontpopte zich als jazzfanaat. Marius ontwikkelde de bodem die thuis werd gelegd en diepte die verder uit toen hij in 1988 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag jazz-contrabas ging studeren.

Vanaf dat moment ging het hard met zijn carriere als jazzbassist. Binnen de kortste keren werd hij ingelijfd in jonge jazzgroepen als de Houdini’s en het Hoogendijk/Van den Dungen quintet. Samen met de Beets Brothers waren dit de belangrijkste groepen waarmee Marius in de jaren negentig op alle Nederlandse jazzpodia te horen was en tournees maakte door o.a. V.S., Australie, Thailand en Rusland.

Later werd hij ook ontdekt door, en zeer geliefd bij, gevestigde Nederlandse jazz-artiesten als Rita Reys, Rein de Graaff en Piet Noordijk. Marius’ vette beat en voortstuwende beweging paste naadloos bij het spel van de oudere jazz-generatie en gaf nieuw élan aan hun optredens.

Met het trio van Rein de Graaff, dat met Marius op bas aan een tweede jeugd begon, werden vanaf 1999 diverse Europese tournees gedaan met jazz-grootheden als Johhny Griffin, James Moody, Bud Shank, Gary Bartz en Ronnie Cuber.

De indrukwekkende discographie (inmiddels meer dan 100 titels) bevat CD’s met o.a. Herb Geller, Jeff Hamilton, Deborah Brown, Rita Reys, Trijntje Oosterhuis, Peter Beets, Houston Person, Ronnie Cuber en Dave Liebman.

Marius speelde als gast ook in grote orkesten als het Metropole Orkest, Amsterdam Sinfonietta, Schoenberg Ensemble, Brabants Orkest, Skymasters en Jazzorchestra of the Concertgebouw.

Overige muzikale activiteiten:

-Als docent contrabas-jazz is Marius sinds 1999 verbonden aan Codarts, het Rotterdams Conservatorium. www.codarts.nl

-Sinds 2003 heeft Marius een eigen studio, www.studiosmederij.nl , een sfeervolle locatie, gespecialiseerd in het opnemen van acoustische jazz.

-Samen met zijn broer Alexander Beets runt hij het jazzlabel Maxanter Records. De catalogus is te vinden op www.maxanter.com

Albums van dit label kunnen besteld worden op www.jazzrecords.nl

-Sinds 2012 maakt hij als bestuurslid deel uit van de Raad van Aangeslotenen/Sectie Uitvoerenden van de SENA. www.sena.nl

- Marius heeft zijn eigen big band, de Powerhouse Big Band, waar hij alle composities en arrangementen voor schrijft.

-Als componist en arrangeur schreef hij werken voor grote orkesten en ensembles als Amsterdam Sinfonietta, The Stolz Quartet (ook klassieke arrangementen), Residentie Orkest en Jazzorchestra of the Concertgebouw, daarnaast voor zangeressen als Trijntje Oosterhuis en Deborah Brown.